5 tips om meer groene groenten te eten

 

Groenten zijn gezond, dat weten we allemaal. Maar niet iedereen vind ze net zo lekker als ik ze vind. Ik nooit een dag willen doormaken zonder groenten te eten.

Naast alle antioxidanten en mineralen hebben we veel baat bij het vezelgehalte, dat onze spijsvertering steunt en voor regelmatige ontlasting zorgt.

 

Vandaag wil ik mijn 5 beste tips delen voor het eten van meer groenten in je dagelijks leven:

Stevig ontbijt

Vooral voor het ontbijt denk je eerder aan je koffie dan aan een groenterijke maaltijd. Als je van een stevig ontbijt houdt, wat vind je van champignons, tomaten, courgette of spinazie door je omelet of roerei?

Eet je liever een licht ontbijt, beleg dan je boterham met een handvol cherrytomaatjes, komkommer-stukken, olijven of avocado-spread.

Smoothies, je beste vriend als het heel snel moet gaan

Smoothies! Ja, maar natuurlijk niet die suikerbommen die te vinden zijn in de supermarkt. Laat je eens verrassen door deze buitengewone combinatie:

 

  • Een handvol diepvries frambozen
  • Een groot stuk avocado
  • 1/2 kleine rode biet (Rode biet is heel gezond en zuivert ook het bloed)
  • 2-3 dadels voor een zoetere smaak
  • Plantaardige melk (haver, rijst, cashew of amandel)
  • 1 theelepel cacaopoeder (optioneel)
  • Wil je de smoothie met eiwitten verrijken, voeg dan 1 eetlepel hennepzaad toe.

Doe alle ingrediënten in de blender en meng het tot een romige smoothie

Het is zo eenvoudig om een smoothie te maken en het kost je bijna geen tijd.

Als je kinderen hebt die geen groenten lusten, is dit een extra tip: Trakteer jezelf en stop een handvol spinazie of spitskool in de smoothie. Dit is nauwelijks te proeven, maar de kinderen krijgen wel meer groenten binnen.

 

Soepen, gooi de groenteresten maar in de soeppot

Voldoende groenten op tafel zetten kost tijd, maar voor een soep hoeven de groenten niet mooi gesneden te zijn, je mixt ze uiteindelijk anyway.

Lekker, snel klaar, eindeloze combinaties, verse groenten, groenteresten of diepvries groenten, alles kan. Bouillon, zout en peper erbij, door de mixer en klaar.

Vorige week wist ik even niet wat ik met de grote courgettes moest uit de moestuin, daarom heb ik deze soep verzonnen en we hebben allemaal genoten:

  • 1 courgette
  • 1 zoete aardappel voor de smeuïgheid
  • 1 bouillonblokje
  • kokosmelk
  • water
  • zout & peper
  • Als je het lekker vind doe je er een paar druppels limoen & wat verse koriander bij.

 

 

Vul eerst je bord met groenten

Ja, vul eerst je bord met groenten totdat minstens ½ tot ⅔ van je bord gevuld is.

Tenslotte serveer je koolhydraten zoals aardappelen, zoete aardappel of rijst en wat eiwit op je bord. Zo zorg ik ervoor dat mijn bord er altijd heel groen uitziet.

Ik stop sowieso door de meeste gerechten stiekem wat extra groenten, zo zit bijvoorbeeld in mijn basilicum-pesto altijd een beetje boerenkool, paardenbloembladeren of spinazie en dat heeft nog nooit iemand geproefd of opgemerkt.

 

 

Groen als poeder

Op sommige dagen kom je er gewoonweg niet aan toe om groenten te eten. Dan kan een groen poeder met veel superfoods de heilige graal zijn.

 

Heb je nu nog excuses om niet bij je benodigde hoeveelheid groenten te komen per dag? 😉