Wist je al – 8 feiten over asperges

 

Grote familie

Het aspergeseizoen is begonnen en alle liefhebbers genieten al van hun asperges. Maar wist je dat er meer dan 100 soorten van dit populaire groenten zijn? De bekendste asperge is natuurlijk wit en groen.

 

Hoe lang duurt het aspergeseizoen?

Het langverwachte aspergeseizoen duurt ongeveer 7 weken lang, vanaf April tot Juni. Daarna begint de plant weer te regenereren om weer nieuwe spruiten te kunnen vormen voor het volgende jaar. In essentie groeit asperge erg ambitieus tot 7 centimeter in één nacht.

 

Medicinaal wonder?

Asperges zijn niet alleen duur, maar ook al meer dan 5000 jaar bekend als medicinale plant. Omdat asperges een bloedzuiverende, antibacteriële , kalmerende werking hebben en helpen het lichaam te ontgiften.

Hoe herken je verse asperges? Ze piepen

Verse asperges herken je gemakkelijk! Wrijf twee stokjes tegen elkaar, piepen ze? Perfect! Daarnaast moet speciale aandacht worden besteed aan de einden en de tips. De eerste mag niet gedroogd of houtachtig zijn, de laatste moet nog steeds goed gesloten zijn en zijdeachtig glanzen. Voldoen de asperges aan bovenstaande punten? Dan hup in de pan, zolang het culinaire genot nog vers is.

 

Wat is het verschil tussen de groene en de witte asperge?

De groene variant groeit, in tegenstelling tot de witte, bovengronds en wordt groen door de fotosynthese. Witte asperges daarentegen groeien ondergronds en hebben dus geen mogelijkheid om zonlicht te vangen en zijn daarom “kleurloos”. Maar er zijn niet alleen verschillen in kleur. Groene asperges zijn gezonder omdat ze meer vitamine C en caroteen bevatten. Het smaakt meer hartelijk, is wat harder en hoeft niet volledig te worden geschild.

 

Is de consumptie van asperges gevaarlijk?

Let op! Toxisch? Asperge is een giftige plant! Wist je dat? Natuurlijk zijn niet de stengels van de groenten giftig, maar de rode bessen van de asperges. Deze werden officieel geclassificeerd als “laag-toxisch”, al een kleine hoeveelheid kan braaksel en buikkrampen veroorzaken.

 

Asperges als afrodisiacum?

Het gerucht gaat al sinds de middeleeuwen, dat asperges een afrodiserend effect zouden moeten hebben. Maar is dat echt waar? Sinds de 19e eeuw is het een traditie in Frankrijk dat de man vóór de huwelijksnacht asperges eet. Biologisch bewezen is het effect van de asperge als plezierbrenger nog niet voldoende.

 

Asperges als fatburner !?

Zijn asperges nou echt “slank-makers”?

Asperges zijn daadwerkelijk behulpzaam om af te vallen, zolang je de saus Hollandaise niet gebruikt. Omdat de groenten voor 93 procent uit water bestaan en daarom slechts 18 calorieën per 100 gram bevatten.

 

Er komt natuurlijk nog een lekker gezond recept bij:

Asperges met avocado-saus-hollandaise

1- 1,5kg asperges in weinig water & een beetje zout zacht koken of stomen

 

  • 1 rijpe avocado
  • 250 ml gekookt heet water
  • sap van ½ citroen
  • 1theelepel ahoornsiroop
  • peper & zout naar smaak
  • 2 eetlepel olie

 

Doe alle ingrediënten behalve de olie in een blender of een goede mixer en pureer ze ongeveer 1 minuut. Voeg nu de olie toe en mix nog eens 10 seconden.

Zodra de asperges gaar zijn, giet het water af en serveer onmiddellijk met de avocado-hollandaise.

Tip: aardappelen passen ook goed bij het gerecht en de saus

 

Dit gerecht zit vol met vitamines en mineralen!